Портфолио

All
Външна реклама
Графичен дизайн
Изработка на рекламни материали
Рекламни подаръци и сувенири

Създаване на добре изглеждащ текст

В света на електронното публикуване, текстът трябва да красив и уникален на екрана и да се печата безпроблемно от изходни устройства като лазерни принтери и експонатори. За разлика от текста, който е бил отлят в метални букви или е създаден по фотографски път, цифровият текст ви дава средство за контрол върху всеки аспект на типографията.

Успехът на една склуптура зависи не само от нейната форма и материал, но и от пространстовото около нея. Типографията не е по-различна – за да предадете идеи, текстът трябва да е разбираем, но и четлив. Четливостта (legibility) се отнася за възможността буквите ясно да се различават. Разбираемостта се отнася до лекотата за възприемане на смисъла и комфорта на читателя. Да направите текста по-разбираем означава да подберете правилен размер на знаците и разстоянията около буквите, думите и редовете текст.

Read More


Pantone – повелителят на цветовете

В началото на 1960 г. Лорънс Хърбърт всеки ден ходил на работа със син Кадилак с червени седалки. Така му хрумнал интересен въпрос: Как да създаде „универсален език“ на цветовете. Хърбърт, собственик на печатницата Pantone по това време, точно бил приключил с производството на цветна карта, която да помага на дамите да си изберат чорапогащник. Това се е оказало доста трудна поръчка, тъй като трябвало ръчно да смесват всеки нюанс, докато получат желания цвят. Нещо повече, той узнал, че всяка компания смесва мастилата си по собствена рецепта и ако си поръчате един и същи цвят, в две различни фирми, шансът да получите еднакви мостри граничи с нула.

Read More


Негово величество шрифтът

Основният текст на един печатен материал обкновено е най-типичният му елемнт. Текстът формира акри от сиви площи в книгите, списанията, отчетите и стотици други документи. Когато прочитането и възприемането на смисъла му е най-важната задача, задължение на дизайнера е да осигури гладко и приятно четене. Отличителните черти на добрия шрифт за основен текст са неговата графична четливот и смислова четливост. Графичната четливост се отнася за яснотата, разпознаваемостта на буквите – доколко лесно една буква се различава от всички останали. Смисловата четимост сеотнася за взаимодействието, съчетаването на буквите при образуване на думи, изречения и параграфи.

Read More


Векторни изображения

Векторните изображения се създават в илюстративни програми като Adobe Illustrator и Corel Draw. Обектите във векторната графика са съставени от векторно дефинирани криволинейни и праволинейни сегменти и запълнени с цвят области. Можете да редактирате такива изображения като премествате и преоразмерявате цялото изображение или селектирани обекти от него. Кривите във векторната графика се дефинират чрез възловите им точки, които се задават в полето за рисуване. Тъй като обектите, които съставят векторните изображения, са дефинирани чрез векторни математически уравнения, файлове им са малки и освен това не са свързани с определна разделителна способност.

Read More


Какво прави едно лого добро?

Успешното лого не може да е само творчески или умно замислено. Тъй като логото се явява важен гост в много случаи, то трябва да се представя винаги добре, без значение на обстоятелствата. Това е въпрос на балансиране на много неща, но преди всичко трябва да разберете какво прави едно лого ефективно.

То е просто

Твърде претрупаното лого е препъни камък за комуникацията (предаването на чувства и представи), затова в него не трябва да има много неща: зелено поле, флагче, околовръстен път,голф-играч, окръжности, контурни рамки, дъговиден текст. Лесно е да се увлечете по сложния вид, но по-силно изображение се създава с по-малко елементи.

Read More


Добрият дизайн – красота, простота и яснота

Графичният дизайн има много дефениции. Понякога това понятие означава декориране – като украсяване на торта за рожден ден или стая. Декорацията е нещо добавено, украшение направено за радост на окото. В бизнеса, без съмнение, вашият графичен образ трябва да е красив. Често отношението на зрителя към вашия бизнес се формира за няколко секунди от това което той (тя) вижда за първи път.

Ако вашето послание е сложно, вие го опростявате със средствата на дизайна. Ако една идея е трудна за разбиране, вие я пояснявате с дизайна. Най-добрият дизайн е този, който съдържа трите елемента: красота, простота и яснота.

Read More


Сияйна Орхидея – цвят за 2014

Преди броени дни компанията Pantone определи Сияйна Орхидея за най-актуален цвят за 2014 година. Характерни за него са розовите полутонове, без които цветът би останал верен на характерната студенина на лилавото. Самият нюанс е наречен Radiant Orchid, а техническото му име е PANTONE 18-3224ТСХ. Сияйна Орхидея разцъфтява с увереност и магическа топлина, която интригува окото и разпалва въображението. Този цвят е експресивен, креативен и с пурпурен нюанс, който ви приласкава със своя неустоим чар. Radiant Orchid е въздействаща хармония от отенъци на фуксия, пурпурно и розово, и излъчва истинска радост, любов и здраве. „Този цвят вълнува и носи искра на въображение.”, коментира изпълнителният директор на компания Лиатриз Айземан. „Той подтиква към иновации, поддържа творчеството и оригиналността, които все повече се ценят в нашето съвремие.“, допълва тя.

Read More