Успешното лого не може да е само творчески или умно замислено. Тъй като логото се явява важен гост в много случаи, то трябва да се представя винаги добре, без значение на обстоятелствата. Това е въпрос на балансиране на много неща, но преди всичко трябва да разберете какво прави едно лого ефективно.

То е просто

Твърде претрупаното лого е препъни камък за комуникацията (предаването на чувства и представи), затова в него не трябва да има много неща: зелено поле, флагче, околовръстен път,голф-играч, окръжности, контурни рамки, дъговиден текст. Лесно е да се увлечете по сложния вид, но по-силно изображение се създава с по-малко елементи.

То е плътно, солидно

Фините линии правят отличителни илюстрации, но лоши лого-знаци, защото: първо, те се виждат трудно; второ, фината линия често се прекъсва и дори изчезва при репродуциране.
То върши работа при всякакви размери

Това съображение често се пропуска от дизайнерите, които представят своите проекти на листи с големи размери: лого, което е впечатляващо на билборд, трябва да изглежда добре и на визитна картичка.

Трябва да е съответстващо на бизнеса

Това се разбира от само себе си, но в порив на творчески екстаз, нормалната логика често излита през прозореца. Сигурни ли сте, че атрактивният селскостопански самолет за пръскане на ниви, който сте нарисували със замах и удоволствие, е подходящ за клиента – авиокомпания за местни свързващи полети?

То е визуално различно

Не се придържайте към визуално познати графики (нека другите компании да са банални). Вашата компания е уникална, тоест тя има различна, отличаваща я култура и присъствие на пазара. Уловете и предайте това интелигентно и обмислено.

Окръжностите са силни дизайнерски елементи

Окръжностите са познати фокусни точки, които погледът разпознава с малко усилия. Техните меки контури са по-приятни от ъгловите квадрати и триъгълници. Братовчедка на окръжността е елипсата.

Избягвайте натрапчивите шрифтове

Ако не сте в бизнеса с модни облекла, текстът, който трябва да изберете за своята корпоративна идентичност трябва де е подходящ и за следващите десетки години. Стандартните шрифтове, идващи обикновено с лазерните принери – Times, Palatino, Helvetica – са винаги подходящи; като правило по-изящните са по подходящи.

Избягвайте твъде високи или широки лога

Силно деформираните форми обикновено се вписват трудно в обичайните пространства – визитни картички, рекламни материали и други. Като правило те не са приятни и за гледане. Една добра порпорция за лога е 3 единици широчина и 2 единици височина – приблизително съотношение на страните в телевизионния екран. Съотношение 1:1 също работи доста добре.