Преди броени дни компанията Pantone определи Сияйна Орхидея за най-актуален цвят за 2014 година. Характерни за него са розовите полутонове, без които цветът би останал верен на характерната студенина на лилавото. Самият нюанс е наречен Radiant Orchid, а техническото му име е PANTONE 18-3224ТСХ. Сияйна Орхидея разцъфтява с увереност и магическа топлина, която интригува окото и разпалва въображението. Този цвят е експресивен, креативен и с пурпурен нюанс, който ви приласкава със своя неустоим чар. Radiant Orchid е въздействаща хармония от отенъци на фуксия, пурпурно и розово, и излъчва истинска радост, любов и здраве. „Този цвят вълнува и носи искра на въображение.”, коментира изпълнителният директор на компания Лиатриз Айземан. “Той подтиква към иновации, поддържа творчеството и оригиналността, които все повече се ценят в нашето съвремие.”, допълва тя.

Всеки декември целият свят с нетърпение очаква обявяването на цвят на годината от компанията Pantone. Прогнозата е, че „Сияйна Орхидея“ ще бъде много популярен в модата, козметиката, графичния и интериорния дизайн през 2014 година. Цветът съчетава съвременна и изненадващо многостранна нотка. В съчетание с други цветове, подходящи са както тюркоазено, тъмно синьо, светло жълтите нюанси, така и неутралните цветове като сиво, бежово, графитено.

Компанията Pantone е разработчик на стандартизираната система за подбор на цветове (Pantone Color Matching System). Вече 14 години нейните служители избират най-актуалния цвят за следващата година, сред 1114 нюанса, които се използват от всички индустрии. Така например, за 2013 те посочиха цвета „Изумруд” (Emerald ), за 2012 г – „Танжерско танго”, а за 2011 – „Орлови нокти.

Radiant_Orchid
Изборът на Radiant Orchid за цвят на 2014 година е резултат от много и задълбочени интервюта с представители на различни индустрии и модни дизайнери от цял свят относно цветовите им предпочитания за предстоящите сезони, както и на продажбите на “цветови семплери” /поредица от цветове от една и съща гама/. Използвайки единна система за обозначение на цветовете, производители от всички краища на земното кълбо могат да са сигурни, че ако носят едно и също наименование, цветовете на техните продукти са абсолютно идентични с тези на партньорите и конкурентите им.

Компанията Pantone провежда два пъти годишно в различни европейски столици тайни срещи с организации от цял свят, занимаващи се с цветово стандартизиране, на които се обсъждат тенденциите в налагането на определени цветове от различните индустрии и се търси цвета, който най-добре отговаря на духа на времето. Резултатите от тези срещи се публикуват в специализираното издание Pantone View, предназначено за модните дизайнери, производителите на цветя и много други клиентски ориентирани компании, които го поръчват /срещу $750/ с цел по-доброто планиране на бъдещите си продукти и концептуални решения.

Изборът на нюанса Сияйна Орхидея /Radiant Orchid/ означава само едно – че през годината ще видим множество дрехи, аксесоари за мобилни устройства и други продукти с него на пазара.